Yksinyrittäjä – suunnitteletko ensimmäistä verkkokurssiasi?

Tuli yllätyksenä. Suurilla organisaatioilla ja oppilaitoksilla on usein verkkokoulutuksia varten kurssiympäristö valmiina, potentiaaliset asiakkaat olemassa, markkinointitoimenpiteen automaationa, maksuliikenne järjestettynä. Koulutusta suunnitellaan tiimityönä. Koulutusasiantuntijan tehtäväksi jää helpoimmillaan suunnitella koulutus ja siirtää materiaali kurssialustalle. Kuinka yksinkertaista. Kuulostaako tutulta?

Yksinyrittäjälle verkkokurssin suunnittelun moniulotteisuus voi tulla yllätyksenä. Verkkokurssin kohderyhmä, markkinat, markkinointikeinot, myyntikanava ja hinnoittelu olivat ensimmäisiä pohdinnan aiheita. Siihen verrattuna kurssin käsikirjoitus ja sisällön tuotanto tuntuu helpolta toteuttaa. Mitä nyt pitää pohtia mikrofonin, videokameran, esitystekniikan, videoeditointivälineiden hankintaa. Mielessä vaivaa ajatus, pärjäänkö yksin ilman teknistä tukea. Huomaan kaipaavani mediasuunnittelijakollegaa. Sellaisen palkkaamiseen ei kuitenkaan aloittelevalla yrittäjällä yleensä ole varaa. Eikä tässä vielä kaikki – tämän jälkeen pohditaan koulutusalustoja. Yksinyrittäjällä on harvoin varaa hankkia kalliita välineitä. Vaihtoehdoksi jäävät ympäristöt, joiden avulla pääsee vauhtiin mahdollisimman edullisesti. Tutustuminen alustoihin, vertailu ja päätöksen tekeminen ei ole yksinkertaista. Tarjontaa on paljon ja välineet ovat pitkälti samankaltaisia. Entä, kuka ostaa verkkokurssin? Missä markkinoin? Kuinka kurssi löydetään? Luottavatko asiakkaat kurssin laatuun tuntematta kouluttajaa ja kouluttajaorganisaatiota?

Saattaa kuulostaa monelle hankalalta projektilta. Oma verkkokurssi voi jäädä haaveeksi. Silti verkkokurssi voisi olla mitä mainioin keino yksinyrittäjälle tarjota omaa asiantuntijuuttaan sitä tarvitseville. Tahdon olla avuksi muille oman verkkokurssin suunnittelun kanssa takkuaville yksinyrittäjille. Yrittäjänä oman ensimmäisen verkkokurssini aiheeksi valikoitui ’Asiantuntijuus verkkokurssiksi’. Kurssi on tekeillä – kerron heti kun se valmistuu.

Lohduttavaa on – ainakin itselleni – että unelmiaan pystyy toteuttamaan vain siten, että ryhtyy työhön vaikeuksista huolimatta ja luottaa itseensä ja siihen mitä tekee.