Toteuta toimiva verkkokurssi – kurssin tulisi tarjota ratkaisuja ja vastata odotuksia

Oletko joskus opiskellut verkossa vain todetaksesi ettei kurssia jaksaisi suorittaa? Oletko miettinyt, mistä motivaation puute johtui tai ehkä kenelle kurssi ylipäätään oli suunnattu? Osallistuitko kurssille vain, koska tahdoit osallistua verkkokurssille? Et todennäköisesti – tahdoit todennäköisemmin löytää ratkaisuja olemassa olevaan pulmaan, johon odotit kurssilta vastauksia. Etkä niitä mahdollisesti saanut. Kurssin suunnitteluvaiheessa kohderyhmän rajaaminen saattoi jäädä puolitiehen.

Verkkokurssin suunnittelun yksi keskeisin lähtökohta on kohderyhmän rajaus ja heidän tarpeidensa tunnistaminen. Jos kurssin sisältö ei vastaa odotuksia, motivaatio saattaa laskea ja kurssi muuttua puiseksi ja hyödyttömäksi. Mitä tarkempi kohderyhmän rajaus, sitä paremmin sisältöä pystyy kohdentamaan juuri kyseisille henkilöille.

Selvitettyäsi kenelle kurssin suuntaat, määrittele keskeiset asiat, joita kurssin tulisi sisältää ja panosta niihin. Jos et tiedä niitä, ota selvää. Voit vaikka kysyä suoraan kohderyhmältä minkälaisiin ongelmiin he tahtovat löytää ratkaisuja tai minkälaisiin pulmiin ovat törmänneet. Pidä silmät auki, saatat törmätä näihin keskeisiin ongelmakohtiin missä vain – lukemalla, tv:stä, somessa surffaamalla tai vaikka junassa istuessasi.

Kohderyhmän rajaaminen ja ongelmakohtien tunnistaminen ei kuitenkaan yksin riitä. Tärkeää on pitää verkkokoulutuksen sisältö tiiviinä. Ei ole mielekästä sisällyttää kurssille liikaa tietoa. Intensiivinen, keskeisen sisällön kattava kurssi voi hyvin olla toimivampi kuin kurssi, jolla tarjoillaan aiheesta pääkohtien lisäksi myös ’hyvä tietää’ yksityiskohdat, puhumattakaan ilmiön lähtökohdista ja niiden avaamisesta – ellei tavoitteenasi nimenomaan ole avata aihetta laajana ilmiönä.